Ilmailun onnettomuuksissa kuolleet

Sivua päivitetty 7.6.2016

Suomen ilmailun turvallisuusohjelmassa kaupalliselle ilmakuljetukselle asetettu tavoite on, että  onnettomuuksissa ei kukaan kuole. Suomen ilmailulle kaikkiaan asetettuna tavoitteena on enintään kolme kuollutta neljän vuoden keskiarvona.

Ilmailussa kuolleet.

Tallenna data: Excel | Kuva

Kaupallisessa ilmaliikenteessä ei ole kuollut ihmisiä vuoden 2005 helikopterionnettomuuden jälkeen. Vuonna 2015 ei kuollut yhtään henkilöä ilmailuonnettomuuksissa. Viimeksi vastaava tilanne oli vuonna 2002.

Lähde: Trafi

Ilmailussa kuolleet (4 vuoden keskiarvo)

Tallenna data: Excel | Kuva

Ilmailussa kuolleiden määrän 4 vuoden keskiarvo on nousussa yleis- ja harrasteilmailussa tapahtuneiden vakavien onnettomuuksien seurauksena.

Lähde: Trafi

» Analyysi

Vuonna 2005 tapahtuneessa Copterline-helikopteriyhtiön onnettomuudessa lähellä Tallinnaa kuoli 14 ihmistä. Sen jälkeen kaupallisessa ilmakuljetuksessa ei ole tapahtunut kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, mikä osaltaan kertoo hyvästä turvallisuustasosta, ja nollatasoon pyrkiminen tuleekin olla korkealla tärkeysjärjestyksessä. Suomen ilmailun turvallisuusohjelmassa kaupalliselle ilmakuljetukselle asetettu tavoite ”ei kuolleita” on saavutettu nyt yhdeksänä vuotena peräkkäin.

Yleis- ja harrasteilmailussa useana viime vuonna on onnettomuuksissa kuollut vähintään kolme ihmistä. Vuosi 2013 oli huono, mutta vuosi 2014 oli vielä  erityisen synkkä, sillä silloin kuoli yhteensä 11 henkeä yleis- ja harrasteilmailun onnettomuuksissa. Pahin tapaus oli Jämijärven laskuvarjohyppykoneelle tapahtunut onnettomuus, jossa kuoli kahdeksan henkeä.

© Liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto, Trafi, Ilmatieteen laitos