Varoitukset

Sivua päivitetty 30.5.2018

Merelle annetaan huomautuksia veneilijöille, kovan tuulen varoituksia, myrsky- ja hirmumyrskyvaroituksia. Maa-alueille annetaan vaarallisesta tuulesta varoituksia ja lisäksi sisävesillä liikkujia varoitetaan navakasta tuulesta. Merialueiden tuulivaroituksissa käytetään 10 minuutin keskituulta. Tuulivaroituksista seurataan kovan tuulen varoitusten osuvuutta.

Luova-tiedote on vaaraa aiheuttavaa säätilannetta koskeva tiedote. Vuosittain lähetetään 60–100 tiedotetta, jotka koskevat 30–50 eri säätilannetta. Ilmatieteen laitoksen meteorologi laatii tiedotteen arvioituaan ilmiön vaarallisuuden ihmisten turvallisuudelle tai omaisuudelle. Varoituksen aiheena ovat tavallisesti kesällä ukkospuuskat ja rankkasateet sekä talvella runsas lumisade ja voimakas tuuli. Tiedotteet lähetetään pääasiassa viranomaisille.

Kovan tuulen varoitusten osuvuus 1 - 2 vrk

Tallenna data: Excel | Kuva

Kovan tuulen varoitusten osuvuus oli 83,6 % vuonna 2017.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Tuuleen liittyvien LUOVA-tiedotteiden osuvuus

Tallenna data: Excel | Kuva

Talvimyrskyihin ja ukkospuuskiin liittyneiden LUOVA-tiedotteiden osuvuusindeksi on vaihdellut välillä 74-83 % vuosina 2010-2017.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Tuuleen liittyvien LUOVA-tiedotteiden ennakoitavuus

Tallenna data: Excel | Kuva

Talvimyrskyihin ja ukkospuuskiin liittyneiden LUOVA-tiedotteiden antama keskimääräinen ennakointiaika on ollut 25,5-40 tuntia vuosina 2010-2017. Tuntimäärä kuvaa keskimääräistä aikaeroa ensimmäisen lähetetyn tiedotteen ja tapahtuman toteutuneen alkuajankohdan välillä.

Lähde: Ilmatieteen laitos

» Analyysi

Varoitusten ja erityisesti tuulivaroitusten osuvuus oli vuonna 2015 parempi kuin koskaan aiemmin. Varoitusten laatu paranee ennustemallien, havaintomenetelmien ja tietokoneiden laskentatehon myötä.

© Liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenne- ja viestintävirasto, Väylävirasto, Ilmatieteen laitos